Саша Барон Коен може да получи частична заслуга за начина, по който изглежда ракетата Starship на SpaceX. Филмът The Dictator на английския комик от 2012 г. е послужил за вдъхновение за дизайна на ракетата, разкрива основателят и шеф на SpaceX Илон Мъск.

Мъск посочва сцена, в която персонажът, изигран от Коен, който е авторитарен владетел на измислена държава, преценява ракетата, създадена от неговите инженери. Машината има заоблен връх, което не се нрави на диктатора.

„Прекалено заоблена е. Трябва да бъде остра. Заобленото не е страшно. Острото е страшно“, казва той на учените.

50-метровата ракета Starship, която SpaceX разработва, за да отведе хора и товари до Марс, първоначално също е трябвало да има заоблен връх. Вдъхновен от сцената от филма, Мъск взема решението за промяната в дизайна. Той признава, че от гледна точка на аеродинамиката новият вид не е толкова ефективен, но за сметка на това изглежда по-готино.

Мъск обяви още, че SpaceX възнамерява да изстреля прототип на Starship в околоземна орбита още тази година, и е уверен, че финалната версия на ракетата ще превозва редовно хора към 2023 г. До момента SpaceX е направил два теста с прототипи на Starship, които протекоха добре в полет, но имаха сериозно проблеми с приземяването.  


Снимка: SpaceX/Elon Musk

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега