Google често отнася критика за дългите забавяне между ъпдейтите до по-новите версии на Android. Докато iOS потребителите бързо-бързо се радват на актуализациите, тези с най-популярната мобилна операционна система в света трябва да търпят дълги интервали, а много по-евтини модели дори не получават обновления.

Google се надява да поправи това със своята инициатива Project Treble, която цели по-бързо пускане на ъпдейти за Android, и сега виждаме първите резултати от този по-активен календар.

Гигантът обещава, че до края на 2018 г. актуалната версия Android Pie ще бъде предложена за ъпдейт на повече модели, отколкото през миналата година имаха достъп до предходния Oreо.

През февруари 2018 г. Google обяви, че Nougat е станала най-популярната ревизия на Android, цели 17 месеца след появата ѝ през лятото на 2016 г. Project Treble се опитва именно да намали тези интервали и ако повече производители се присъединят към рамката, зададена от Google, все повече потребители ще се радват на навременни актуализации за своите Android телефони. А това е добра новина както от гледна точка на сигурността и функционалността, така и за засилване на конкуренцията между производителите.