Министерството на търговията на САЩ обяви, че добавя седем китайски организации, занимаващи се със суперкомпютри, към американския икономически черен списък. Причината - тяхната роля за подпомагане на китайските военни усилия.

Министерството на търговията заяви, че седемте са „участвали в изграждането на суперкомпютри, използвани от китайските военни, дестабилизиращите им усилия за военна модернизация и/или програми за оръжия за масово унищожение“.

Департаментът добавя към своя черен списък Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, the National Supercomputing Center Jinan, the National Supercomputing Center Shenzhen, the National Supercomputing Center Wuxi и National Supercomputing Center Zhengzhou.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви, че Пекин ще предприеме „необходимите мерки“ за защита на правата и интересите на своите компании.

„Ограничаването и потискането от страна на САЩ не могат да задържат възхода на научното и технологичното развитие на Китай“, каза той на ежедневна пресконференция в Пекин в петък.

Компаниите или други лица, посочени в списъка на юридическите лица в САЩ, трябва да кандидатстват за лицензи от Министерството на търговията и да бъдат подложени на строг контрол, когато търсят разрешение за получаване на артикули от американски доставчици.

„Суперкомпютърните възможности са жизненоважни за развитието на много - може би почти всички - съвременни оръжия и системи за национална сигурност, като ядрени оръжия и хиперзвукови оръжия“, заяви в изявление търговският секретар Джина Раймондо.

Новите правила влизат в сила незабавно, но не се прилагат за стоки от доставчици от САЩ, които вече са напът. По време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп САЩ добавиха десетки китайски компании към своя икономически черен списък, включително най-големия производител на смартфони в страната Huawei; топ производител на чипове SMIC и най-големия производител на безпилотни летателни апарати DJI.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач