Трудните отношения между САЩ и Китай през последните две години и произтичащата от това сага за забраната на бизнес с Huawei по време на администрацията на Тръмп оставиха значителни проблеми в света на смартфоните. Съвсем наскоро Xiaomi беше обвинен, че е „комунистическа китайска военна компания“, което пречи на американските компании да инвестират в нея и може да доведе до повече проблеми за китайския производител на смартфони по-нататък.

С новата администрация на САЩ, оглавена от президента Джо Байдън, надеждите бяха големи, че може да видим промяна в тона от страна на САЩ. Reuters обаче съобщава, че правителството на САЩ ще „разгледа добавянето на нови целеви ограничения върху износа на някои чувствителни технологии за Китай в сътрудничество със съюзниците на Вашингтон“. Информацията беше разкрита от неназован американски висш служител преди първия официален разговор на президента Байдън с китайския лидер Си Дзинпин.

Според същия доклад новата администрация на САЩ няма да отстъпи от настоящите си търговски мита за Китай, наложени от администрацията на Тръмп, и планира да „проведе интензивни консултации и прегледи със съюзниците на САЩ“. Освен това администрацията на Байдън ще „гарантира, че никой няма предоставя високочувствителни технологии, които могат да подобрят военния потенциал на Китай“.

Макар да е твърде рано да правим каквито и да било предположения относно възможните действия на новата администрация на САЩ, със сигурност изглежда, че все още сме много далеч от всяко възможно споразумение за компромис между двете страни в техническия конфликт между САЩ и Китай.

Снимка: WhiteHouse.gov

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

 

Тагове: