Според маркетинговата компания Gartner, Apple е най-големият купувач на полупроводници през 2020 г. На гиганта се падат 20 процента от всички покупки през миналата година, а Samsung е на второ място с 8 процента дял. Както Apple, така и Samsung са увеличили покупките си на годишна база с над 20 процента. Huawei е на трето място сред купувачите на полупроводници след Apple и Samsung. Lenovo и Dell завършват топ 5.

Според анализа двата основни фактора при покупките на полупроводници са коронавирус пандемията и политическата криза между САЩ и Китай. От една страна пандемията намали търсенето на 5G телефони и увеличи продажбите на лаптопи и таблети. Освен това повишаването на цените на паметта през 2020 г. доведе до по-високо търсене на чипове. 

Xiaomi пък е компанията с най-голям растеж в покупките на полупроводници на годишна база. Компанията вече е третият най-голям смартфон производител в света и тъй като нейните телефони се продават предимно онлайн, бизнесът ѝ пострада по-малко от пандемията.

Apple пък бе първият производител, който използва 5 nm чипове в своите смартфони, като снабденият с 11.8 милиарда транзистора А14 Bionic е не само по-мощен от предните чипове от серията А, но и по-енергийноефективен.

Снимка: shutterstock

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България

Тагове: