Microsoft официално се отказа от надпреварата за придобиването на TikTok. Софтуерният гигант обяви, че компанията майка на TikTok ByteDance е отхвърлила офертата на Microsoft за закупуването на американския бизнес на TikTok. Вместо това китайците очевидно са пред сделка с Oracle, която е другата компания от САЩ, останала в надпреварата.

В своето изявление Microsoft казва, че компанията е уверена, че нейното предложение е щяло да бъде добро за потребителите на TikTok, докато в същото време гарантира и националната сигурност.

При това положение се очаква съвсем скоро Oracle да бъде обявен като „надежден технологичен партньор“ за TikTok в САЩ, а сделката няма да бъде структурирана като директна продажба. Новият собственик на TikTok ще трябва да пренапише целия базов код на платформата, за да бъде съобразен с изискванията на американските власти. Вашингтон има забележки относно алгоритъма за препоръчано съдържание на база на събрани лични данни, които навярно отиват в Пекин.

Засега Oracle не коментира развитието и не пояснява как TikTok ще се впише в съществуващата стратегия на компанията. На 15 септември изтича крайният срок за съдбата на американската версия на TikTok.

Снимка: shutterstock

Виж още: Samsung обяви кои модели ще получават гарантирани три сериозни Android ъпдейта

 

Тагове: