SpaceX планира да пусне услугата си за сателитни телефони Direct to Cell по-късно тази година. Услугата се захранва от набора от сателити Starlink на SpaceX и в момента се тества. Според компанията изглежда, че всичко работи толкова добре или дори по-добре от очакваното.

SpaceX е изпратила писмо до FCC, за да докладва за първоначалните тестове на сателитната си услуга. В писмото фирмата се хвали, че Direct to Cell "изпълнява или надхвърля целите на тестовете".

За тестовете SpaceX казва, че е използвала "множество модели на немодифицирани устройства на Samsung, Apple и Google, използващи спектъра на PCS G Block". Съобщава се, че тестовете са били успешни при изпращането и получаването на текстови съобщения от традиционен SMS, X (бивш Twitter) и WhatsApp.

Изглежда, че службата не е имала проблеми и по отношение на местоположението на устройствата. Компанията твърди, че услугата Direct to Cell работи в "градски и селски райони, на закрито и на открито, както и при ясно небе и под дървесна покривка". В писмото се посочва, че тези тестове са проведени в Редмънд, щата Вашингтон; Маунтин Вю, Калифорния; и Канзас Сити, щата Мисури. Освен това SpaceX заявява, че устройствата са били в състояние да комуникират без "вредни смущения от устройства в съседни честотни ленти".

SpaceX си партнира с T-Mobile, за да предостави услугата на клиентите на T-Mobile. Когато бъде пусната, първоначалното покритие ще включва континенталната част на САЩ, Хаваите, части от Аляска, Пуерто Рико и териториалните води на САЩ. Очаква се услугата да бъде предоставена и на оператори по целия свят, включително Rogers (Канада), Optus (Австралия), One NZ (Нова Зеландия), Salt (Швейцария) и KDDI (Япония).

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz