Мисиите до Марс току-що направиха голяма стъпка напред благодарение на новия атомен часовник, който NASA активира тази седмица. Часовникът е изстрелян в орбита около Земята още през юни, но бе активиран на 23 август.

Според НАСА часовникът е голяма стъпка към това космическите кораби да могат да се движат свободно в Космоса, вместо да разчитат постоянно на получаване на указания от Земята. Часовникът е първият по рода си способен да работи в открития Космос, като представлява надежден хронометър и освен това е достатъчно малък и може да се инсталира на борда на новите космически апарати.


Атомните часовници се използват за измерване на разстоянието между обектите, като се отчита колко време отнема пътуването на сигнала от една точка до друга. За мисиите в открития Kосмос атомните часовници трябва да бъдат изключително прецизни - грешка от само една секунда може да означава разликата между кацането на Марс или пропускането му със сто хиляди мили според NASA. По време на тестовете на Земята е установено, че Deep Space атомният часовник губи една секунда на всеки 10 милиона години. Сега NASA ще провери дали това е вярно и при използването му в Космоса, като през следващите няколко месеца ще се тества как часовникът измерва времето с точност до наносекундата.

Вижте още: NASA с едра новина за следващия човешки крак, който ще стъпи на Луната!

Тагове: