Древните скали, открити в отдалечен участък на Западна Австралия, може би съдържат най-старите известни доказателства за живота на сушата в света, твърди ново проучване.

Скалите на възраст 3.48 милиарда години са част от район, известен като "формацията Дресър", разположен в Пилбара, Австралия. По време на ранните години на Земята районът може да е бил вулканична калдера (вулканичен кратер, често формиран в резултат на изригване) на малък остров, пълен с горещи извори и езера, които са били покрити с микробиологичен живот.

Тара Джокич, докторант по науки за земята в Университет на Нов Южен Уелс в Австралия, и нейните колеги открили признаци на микробен живот, вградени в скалите, образувани около горещите извори, както и в отлагания в самите древни извори.

Откритията подсказват, че ранният живот може да е започнал в горещи извори на сушата, а не от дълбоките вътрешни океани хидротермални отвори, както обикновено се смята. Още от миналия век изследователите са знаели, че районът съдържа вкаменелости от строматолити - бактерии, които често живеят в плитки приливни басейни и изграждат куполовидни структури слой по слой, като натрупват минерали от околната среда и след това изграждат колонии върху мъртвите микроби.

Сега учените са намерели следи от живот в във "формацията Дресър": гейсеритна скала, която се образува само в близост до горещи извори, като тези, намиращи се в националния парк "Йелоустоун" в САЩ. Новите открития връщат назад във времето доказателствата за вкаменелостите за микробен живот в горещите извори с около 3 милиарда години.