Ако се замислите, клетките реално са миниатюрни компютри: получават и изпращат информация, съобразена с това какво става в тялото ви. Ако изгълтате чаша горещ шоколад, захарта ви в кръвта скача и клетките улавят това; резултатът - повече инсулин.

Но изчислителната дейност на клетъчно ниво не е просто удобен метафор. От доста време учените се опитват да хакнат алгоритъма на клетките, за да контролират процесите в тях. Постепенно получавайки възможност да редактират алгоритъма на клетката - нейното ДНК - биолозите изместват природата като софтуерния инженер.

Сега в рамките на ново проучване, учени са успели да програмират човешки клетки да изпълняват 109 различни набора от логически инструкции, пише Wired.

Една от най-простите команди е "Не" логиката: не прави нещо, когато получиш информация, че трябва да го направиш. Оттам насетне, клетките реагират и на по-комплексни команди като това да правят нещо при определени условия. Учените смятат, че по този начин ще могат да използват тези команди, за да диагностицират различни болести, карайки клетките да реагират с протеини, свързани с дадено заболяване. Ако клетките реагират при контакт с кръвна проба на пациент, това означава, че той има съответната болест.

Подобен метод ще бъде много по-евтин и ефективен от сегашните скъпи и тромави процедури.

Тагове: