Какво бихте направили, ако някой ден хакери са в състояние да контролират ума ви, или поне да хвърлят един поглед на мислите ви с помощта на софтуер?

Тази идея може да ви звучи като сценарий на научно-фантастичен филм, но съвсем не е невъзможно да бъде осъществена в близкото бъдеще. С напредъка в процеси като имплантиране и контролиране, мозъчно-компютърните интерфейси са на една крачка от това да се превърнат в реалност, а учени и изследователи трябва да действат бързо, за да попречат на недоброжелатели да се възползват от нашите мозъчни сигнали.

Според инженера Хауърд Чизек от Лабораторията по биороботика на Университета на Вашингтон действително има много малко време: “Ако не се справим с това на момента, ще бъде твърде късно”.

Строго погледнато, опитите за контролиране на мозъка ни вече са факт. Лекарите го ползват в медицинска среда, разработчиците на игри го използват за по-прецизен контрол (без контролери) , а дори и американските военни експериментират с технологията. Вече не е въпрос на това дали някой може да ви контролира с помощта на компютър, а кога.

Контролирането на част от тялото или на целия човешки организъм включва “подслушване” на мозъчните сигнали - като ЕЕГ (електроенцефалография) - и тяхната манипулация с цел извършване на желано действие (например човек, който движи бионични пръсти след мозъчен имплант). Проблемът с относително простата бионика и човешки контрол чрез компютри е, че все още не сме измислили как да дадем на компютрите достъп само до тези мозъчни вълни, от които се нуждаят и да блокираме останалите.

Не трябва да се притесняваме само за хакери, пише The Next Web. ”Полицията или правителствата също може да злоупотребят, ако например властите са събрали доказателства за вашата подкрепа на опозицията или сте въвлечени в дейност, която те смятат за незаконна”, коментира Чизек. “Това е нещо като дистанционен детектор на лъжата; детектор на мисълта “.

Докато инженери работят по проблема, временно решение би могло да се постигне чрез създаването на законодателство в тази сфера, въпреки че едва ли е вероятно хакерите да спазват каквито и да е било закони.

Виж още: Учени създадоха умен материал за защитни дрехи

Тагове: