Ако сте от хората, които всеки път недоверчиво помирисват бутилката мляко, когато я извадят от хладилника, тази новина може да ви накара да промените мнението си за напитката. Според това, как е обработено и съхранявано, млякото може да издържи от няколко дни до няколко седмици, но нов метод за неговото пастьоризиране води до срок на годност над два месеца.

По този начин учените са открили възможност да поддържат млякото годно за консумация рекордно дълго време, без да променят вкуса, състава или цвета му, пише Slash Gear.

Откритието е дело на експерти от Факултета по хранителна промишленост на университета "Пардю", които са установили, че прибавянето на проста пастьоризираща добавка може да увеличи значително срока на годност на млякото, като елиминира почти всички бактерии, които иначе остават след завършването на процеса по пастьоризиране. Пастьоризираното мляко се нагрява бързо с 10 градуса, след което се охлажда обратно в специална камера. След това почти 99 процента от бактериите са унищожени, а така обработеното мляко може да издържи цели 63 дни.

Учените се надяват, че комерсиализацията на метода ще позволи доставките на мляко в отдалечени и труднодостъпни региони, без то да се разваля.

Виж още: Създадоха шевове, които наблюдават раните ви

Тагове: