Със своята способност да следят показатели като сърдечна честота и физическа активност, устройства като Fitbit са много популярни. В бъдеще тези устройства могат да имат още по-голяма полза за човешкото здраве благодарение на миниатюрни безжични сензори, които позволяват мониторинг на нервите и вътрешните органи. Тези малки безжични сензори са разработени от учени от Университета в Бъркли, Калифорния, и са смятани за първите с размери на прашинка сензори, които могат да бъдат имплантирани в тялото.

Малките сензори не се нуждаят от батерии и могат да стимулират нервите и мускулите. Изследователите са на мнение, че тези миниатюрни сензори създават поле за приложение на т.нар. “електронни лекарства”, които биха могли да се използват за лечение на разстройства като епилепсия, стимулиране на имунната система или намаляване на възпаление. Учените наричат малките сензори “невронни прашинки” и засега са ги имплантирали в периферните нерви на плъхове, пише Tech Radar.

Сензорите използват ултразвук, за да разчитат измерените показатели. Ултразвуковите вибрации са в състояние да проникнат почти навсякъде в тялото, нещо, което радиовълните не могат да постигнат.

Малките сензори са с големина 1 куб.мм. В тях има пиезоелектричен кристал, който преобразува ултразвукови вибрации извън тялото в електрическа енергия чрез интегриран транзистор, който е в контакт с нерв или мускулни влакна. За момента малките електроди се разграждат за 1 - 2 години.

Виж още: Учените от Чикаго ще използват фотосинтеза за пречистване на въздуха

Тагове: