Зрението на японските ученици се влошава  и властите в страната обвиняват за това смартфоните. Скорошно прочуване на министерството на образованието на Япония установило, че броят на учениците със зрение под стандартното 1.0 ниво (еквивалент на 20/20)  е рекордните 25 процента. Още по-лошо е, че над 30 процента от учениците в основното училище не могат да покрият този тест. Властите обясняват тенденцията с все по-голямото време, прекарано в гледане на екрана на телефона и в мобилни игри.   

Мобилният гейминг е огромен хит в Япония. Страната е третия най-голям такъв пазар в света и 41 процента от мъжете и 32 процента от жените играят мобилни игри. Според експертите, именно удължените периоди на излагане на синята светлина, излъчвана от телефоните, могат да предизвикат умора или напрежение в очите.  

Япония не е единствената държава, която взима мерки срещу този феномен. По-рано тази година Китай, който е най-големият гейм пазар в света, взе поредица от мерки за запазване зрението на децата, включително регулиране броя на новите онлайн игри и ограничаване на времето за игра на тях. По данни на Световната здравна организация, Китай е страната с най-висок брой късогледи деца в света.