Снупи отново е на път към Луната.

Безстрашният космически изследовател, който през 1969 г. стана първото в света куче, кацнало на лунната повърхност – поне в комиксите Peanuts, нарисувани от покойния Чарлз М. Шулц, – ще лети наистина на борда на първата мисия на NASA Artemis през 2022 г. Снупи в плюшена форма ще служи като „индикатор за нулева гравитация“ на космическия кораб Artemis 1 Orion, докато обикаля около Луната.

Снупи направи подобно пътуване преди повече от 50 години, летейки с „Чарли Браун“ като позивни за лунните и командните модули, които летяха с астронавти на последната генерална репетиция преди първото кацане на Луната.

„Никога няма да забравя как гледах мисията Аполо 10 с баща ми, който беше толкова невероятно горд, че неговите герои участват в създаването на история на изследването на Космоса“, каза в изявление Крейг Шулц, син на карикатуриста и продуцент на The Peanuts Movie. „Знам, че той би бил щастлив да види Снупи и NASA да се обединят отново, за да поставят нови граници на човешкия път в Космоса.“

На борда на Artemis 1 Снупи ще бъде облечен в единствена по рода си миниатюрна версия на екипажния скафандър Orion Crew Survival System (OCSS) на NASA. Яркооранжевата дреха с размери от около 25 на 18 см е направена от същите материали като костюмите, които ще бъдат носени от астронавтите при бъдещи мисии на програмата Artemis.

По време на планирания триседмичен полет Снупи ще напусне Земята на борда на първата ракета Space Launch System (SLS) и ще пътува по-далеч в Космоса, отколкото който и да е космически кораб с екипаж от хора, е летял преди. Като индикатор за нулева гравитация куклата ще се носи над седящия и пристегнат „допълнителен екипаж“ на мисията: инструментален манекен, кръстен на инженер от Аполо 13 и два „фантомни“ човешки торса, които ще събират данни за радиацията и физическите условия на борда на капсулата Orion.

Снупи също ще лети с четири минифигурки LEGO, които ще бъдат опаковани с други избрани от NASA спомени в официалния полетен комплект на Artemis 1, включително перо за писалка от студиото на Чарлз М. Шулц Peanuts, увито в комикс с космическа тематика.

Сътрудничеството на NASA с Шулц и Peanuts Worldwide датира от 1968 г., годината, преди Снупи да лети до Луната на Аполо 10. След пожар, отнел живота на трима астронавти на стартовата площадка, NASA прие Снупи като талисман и символ за безопасност. Започвайки с мисията Аполо 7 до този ден, агенцията връчва наградата „Сребърен Снупи“ на служители и изпълнители, чиято работа е осигурила безопасни и успешни полети на хора в Космоса.

През 2018 г. NASA и Peanuts сключиха ново споразумение за разширяване на използването на героите за популяризиране на мисиите на агенцията в дълбокия Космос и усилията за ангажиране на студенти в STEM (наука, технологии, инженерство и математика) области. През трите години след това Снупи, облечен в оранжевия си скафандър, се появи в нова линия облекла и стоки, в детските книги, в сериал на Apollo TV+ („Снупи в Космоса“, сега във втория си сезон), като играчка на McDonald's Happy Meal и гигантски балон с герои в парада на Деня на благодарността на Macy's, където се завръща тази година на 25 ноември.

Снимка: Peanuts Worldwide

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?