Не е тайна, че прекомерна употреба на сол вреди на здравето, но това не спира много хора да прекаляват с овкусяването на ястията. Поради тази причина много здравни организации по цял свят вече призовават за поставянето на предупредителни етикети върху солниците, сходни с тези, които може да откриете на пакетите с цигари. Тези етикети трябва да бъдат разположени на видно място на лицевата страна на продукта.

Прекомерната консумация на сол е виновна за над 3 милиона смъртни случая през 2017 г. Освен че повишава кръвното налягане, солта има канцерогенна роля в случаите на рак на стомаха и може да увреди бъбреците. Много храни, особено тези, които се сервират в ресторанти или са предварително пакетирани и вече съдържат високи количества сол. Потребителите обаче често добавят още сол, натрупването на която в дългосрочен план  заплашва сърцето.

Някои държави като Финландия и Еквадор вече изискват предупредителни етикети върху продукти с големи количества сол, но тези практики не са универсални. Ето защо здравните експерти призовават за поставянето на видно място на стикер с информация върху солници и хранителни продукти.  

„Твърде много сол може да повиши кръвното ни налягане и да доведе до рак на стомаха. Ограничете консумацията“, гласи примерното предложение за етикет, което е подкрепено от редица водещи организации като Световната здравна организация, World Action on Salt and Health и др.

Виж още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс

Тагове: