Разглезеният милиардер Илон Мъск отново взе на прицел... Марс. Червената планета е крива на скандалния предприемач и той иска да я обстрелваме с ядрени оръжия.

Понеже всички други проблеми на нашата собствена планета са решени, явно...

Ето защо настоява за това Мъск: той смята, че това ще стартира нов развоен цикъл на планетата и ще я направи обитаема, като изпусне въглероден диоксид в атмосферата. Той настоява за тази теория поне от 2015 г., когато каза на Стивън Колбърт, че Марс е „има нужда от ремонт“ и че можем да го поправим, като го унищожим. Според учените той най-вече греши.

Изследванията на НАСА показват, че пускането на ядрени оръжия на Марс ще отдели малко въглероден диоксид, но не достатъчно, за да го направи дори близо до подобен на Земята. Проучване от 2018 г. показва, че просто няма достатъчно въглероден диоксид на планетата, за да направи толкова голяма разлика. Понастоящем Марс има атмосферно съдържание на въглероден диоксид около 0.6 процента от земното. Ако позволим на Илон Мъск да стреля по Червената планета с ядрени оръжия, учените смятат, че ще се повиши до едва 7 процента от земните.

Но това не пречи на противоречивия милиардер да навива своите 28 милиона фенове в Twitter с туитове, които говорят за унищожаване на Червената планета и продажба на тениски с този призив.

Не е ясно откъде Мъск получава информацията си - той може да спекулира или да чете някакви изследвания, но няма нищо, което да сочи, че тераформирането на Марс е възможно по какъвто и да е начин с помощта на съвременните технологии. Идеята, че хората ще обитават Червената планета извън отделни бази и експедиции в близко бъдеще, е смешна.

Виж още: To the Moon and back с тези кецове, вдъхновени от Аполо 11