Компанията SpaceX обяви, че възнамерява да проведе следващото изстрелване на своя ракета още на 8 април, като целта на мисията ще бъде да снабди Международната космическа станция с необходимата екипировка и оборудване. Ако полетът бъде успешен, компанията се надява с това да постави началото на един значително по-сгъстен календар от полети.

Априлската мисия на ракетата Falcon-9 ще бъде осмата за SpaceX, а по договора си с NASA компанията на Илон Мъск трябва да изпълни най-малко 26 товарни полета до Международната космическа станция.

Изстрелването на ракетата носител и на кораба Dragon е насрочено за вечерта на 8 април българско време от космодрума "Кейп Канавъръл" във Флорида. Това ще бъде третият полет на подобрената версия на ракетата, която ще има за задача да изведе в околоземна орбита товарния модул. Той трябва да достигне Международната космическа станция няколко дни по-късно, доставяйки почти 3 тона оборудване, резервни части, храна и един експериментален надуваем модул.

Последните планове на SpaceX предвиждат до края на годината да има поне 18 изстрелвания, което е три пъти повече от успешните мисии на компанията през 2015 г.

 

Виж още: NASA празнува 50-годишнина от първото скачване на кораби в орбита