След като преди няколко дни отложи изстрелването в последния момент, този път компанията SpaceX успешно успя да изведе в орбита сателит на борда на своята ракета Falcon 9.

За съжаление втората и по-важна част от процеса - обратното връщане на ракетата - не бе реализирана. По този въпрос възникна кратко недоразумение, след като най-напред служител на NASA публикува в Twitter съобщение, че приземяването на ракетата е потвърдено, но малко по-късно постът бе изтрит и се оказа, че изключително трудната процедура по кацането на вода на Falcon 9 не е успяла.

Въпреки това компанията на милиардера Илън Мъск отчита мисията като успешна.

Първоначалното изстрелване на комуникационния сателит бе предвидено за 24 февруари, но претърпя няколко отлагания заради лошото време и присъствието на неидентифициран плавателен съд в зоната на изстрелването. Целта на мисията бе извеждането в орбита на сателита SES-9, който да предложи по-добри видео комуникации на над 22 милиона души в Азия. В момента той вече е в околоземна орбита.

"Надяваме се следващият полет да има по-добър късмет", коментира Мъск.Виж още: Руснаци искат да превърнат свой сателит в най-яркия обект в нощното небе