16 март е двоен юбилей за космическото пътуване - това е 90-годишнината от изстрелването на първата ракета с течно гориво, дело на д-р Робърт Годард, но също така и 50-ата от първия път, когато два космически кораба се скачиха успешно при полета на Gemini VIII.

Хората са склонни да забравят Gemini мисиите на NASA, наречени така, защото на борда има двама космонавти. Мисията Mercury изведе американците в орбита за първи път, докато Apollo кацна на Луната, но мисиите Gemini бяха тези, които направиха подобни постижения възможни, а самият Нийл Армстронг дори бе капитан на Gemini VIII.

Маневрата за скачване е от ключово значение за кацането на Луната, тъй като командната капсула трябваше да се отдели от ракета носител, да се завърти и след това се срещне с модула за кацане. Gemini VI трябваше да бъде пробната мисия, но експлозия малко след старта я провали. Този път обаче нещата вървят добре и двата кораба стартират успешно. Нийл Армстронг и Дейвид Скот стигат околоземна орбита на около 300 километра над планетата. Скачването между кораба Gemini и целта Agena става около пет часа след старта на мисията.

От наземния контролен център в Хюстън дават заповед за разделяне на двата апарата. След разделянето Gemini VIII започва да се върти още по-бързо - скоростта достига до 1 оборот в секунда, а ситуацията става критична. Единственото решение е да се изключи системата за ориентация. Астронавтите е трябвало незабавно да стабилизират кораба, в противен случай въртенето би ги довело до загубване на съзнание. Капсулата спира да се върти и новото им задействане показва, че един от двигателите за ориентация е повреден и не се подчинява на подадените команди. Другата планирана задача на полета - "космическата разходка" на Дейвид Скот - е анулирана. Екипажът е принуден да кацне веднага, само 10 часа след старта, на около 800 км източно от остров Окинава в Тихия океан. Три часа по-късно космонавтите са прибрани на борда на американски кораб.



Виж още: NASA ще запали голям огън в Космоса

Тагове: