Безпрецедентно висок е броят на американците, които искат да се махнат от нашата планета, шеговито съобщава NASA, разкривайки, че е отчетен изключителен интерес към нейната програма за обучение на космонавти.

Американската агенция е получила над 18 300 заявки за участие в подготвителната космическа програма, която трябва да започне през 2017 г. Кампанията за кандидатстване завърши този четвъртък и получените молби са почти три пъти повече спрямо 2012 г. Това е и кампанията с най-голям брой кандидати изобщо, след като досегашният рекорд бе 8000 души през далечната 1978 г.

"За мен не е изненада, че толкова много американци от най-различни поприща искат да допринесат лично за нашите космически пътувания, включително и това до Марс", казва главният администратор на NASA Чарли Болдън, който самият е бивш космонавт.

"Няколко особено талантливи мъже и жени ще станат част групата, която отново ще полети към Космоса от американска земя и на американски кораб."

Сега Болдън и колегите му започват 18-месечния процес по анализиране на кандидатите, като накрая ще бъдат подбрани между 8 и 14 щастливци.

Виж още: Virgin Galactic показа новия си кораб на име VSS Unity

Тагове: