Един пробив в технологията на SSD (Solid State Drive) паметта може да увеличи тяхната скорост с 300% и да им даде 60% по-добра енергийна ефективност.

Сегашните флаш памети не могат да презаписват данни върху една и съща област от паметта, а това означава, че информацията трябва да бъде запаметена в нова област преди старата да бъде изтрита. Резултатът от това е фрагментирани данни в паметта. Но японски изследователски екип от Университета Чуо (Chuo University), решават проблема, осигурявайки драстично увеличение на скоростта на запис и намаляват използването на енергия.

Екипът се справят с предизвикателството, сменяйки мидълуера, който контролира съхранението на базата данни. Новият метод използва „логически блок адрес шифратор“, който в общи линии спира записването на данни в нова страница и я поставя в блок, в който тя ще бъде изтрита при следващо действие. Това означава по-малко страници, по-малко копиране и в крайна сметка по-добър диск.

Текущите NAND флаш памети могат да бъдат адаптирани, за да работят по този начин, което означава 55 на сто по-малко цикли на запис и изтриване, и удължава живота на устройството. Тъй като промените са толкова малки, но имат толкова огромен ефект, ние очакваме да видим повече информация за тях и скорошната им поява.

 

Виж още: Учени работят по превръщане на светлината в материя

Тагове: