Нов стартъп, наречен Interlune, се опитва да стане първата частна компания, която да добива природните ресурси на Луната и да ги продава на Земята. Първоначално Interlune ще се съсредоточи върху хелий-3 - изотоп на хелия, създаден от Слънцето в процеса на термоядрен синтез, - който е в изобилие на Луната. В интервю за Ars Technica Роб Майерсън, един от основателите на Interlune и бивш президент на Blue Origin, заяви, че компанията се надява да изпрати своя машина с една от предстоящите търговски лунни мисии, подкрепяни от НАСА. Планът е до 2028 г. на Луната да има пилотна инсталация, а до 2030 г. да започне да функционира.

Тази седмица Interlune обяви, че е набрала финансиране в размер на 18 млн. долара, включително 15 млн. долара в последния си кръг, ръководен от Seven Seven Six, фирмата за рискови инвестиции, основана от съоснователя на Reddit Алексис Оханян. Ресурсът, към който се насочва компанията, хелий-3, може да се използва на Земята за приложения като квантови изчисления, медицински изображения и може би някой ден по-късно - като гориво за термоядрени реактори. Хелий-3 се пренася на Луната от слънчевия вятър и се смята, че остава на повърхността в капан в почвата, докато, когато стигне до Земята, той е блокиран от магнитосферата.

Interlune има за цел да изкопае огромни количества лунна почва (или реголит), да я обработи и да извлече газ хелий-3, който след това ще изпрати обратно на Земята. Заедно със своя патентован лунен комбайн Interlune планира мисия с роботизиран спускаем апарат, който да оцени концентрацията на хелий-3 на избраното място на повърхността.

"За пръв път в историята", казва Майерсън в изявление, "добивът на природни ресурси от Луната е технологично и икономически осъществим".

Екипът на основателите включва Майерсън и бившия главен архитект на Blue Origin Гари Лай, астронавта от "Аполо 17" Харисън Х. Шмит, бившия изпълнителен директор на Rocket Lab Индра Хорнсби и Джеймс Антифаев, който е работил за проекта на Alphabet за балони на голяма височина - Loon.

Снимка: Interlune

Виж още: Samsung Galaxy S24 Ultra и Galaxy AI правят живота по-лесен