Дори когато 5G мрежите тепърва се разгръщат, новите изисквания карат учените и инженерите в Европа да се връщат в лабораторията, за да започнат разработването на 6G.

Дигитализацията е навсякъде около нас и е все по-разпространена всеки ден, тъй като хората откриват всички неща, които могат да правят дистанционно, след като са били принудени да го правят по време на пандемията от Covid-19.

За тази цел техническите екипи в технологичния център на Гренобъл, Франция, се подготвят за промяна на парадигмата, предизвикана от 6G технологията.

Голяма част от основата на този прогрес е цифровата свързаност. 5G се разпространява сега и вероятно ще отнеме още няколко години, за да бъде напълно разгърната. Междувременно ще има увеличение на търсенето на честотна лента и услуги. Голяма част от това търсене ще дойде от приложенията за Интернет на нещата и нарастващия брой роботизирани устройства, които далеч ще надминат броя на устройствата, използвани директно от хората.

Хората мечтаят за нови услуги всеки ден. Много от тези услуги изискват много висока честотна лента и ниска латентност – което означава, че сигналите ще се разпространяват не само бързо, но и предвидимо. Метавселената е само един пример за нова парадигма, която ще изисква много по-тясна връзка между човешкия и цифровия свят.

„По отношение на телекомуникациите сме свидетели на феномен, който сме виждали в миналото“, казва Себастиен Дове, главен изпълнителен директор на института за приложни изследвания CEA-Leti. „Когато се въведе нова технология за свързване, индустрията възприема парадигмата и бързо си представя нови услуги.“

„Този ​​процес повишава търсенето и много често поражда нови изисквания. Това създава един вид обратна връзка, при която колкото по-добри са мрежовите услуги, толкова по-взискателна става индустрията.“

Стандартът 5G вече предоставя набор от услуги, посветени на специфични за сектора приложения, със специална свързаност – така наречената част от честотната лента – и високо ниво на сигурност и производителност. Но през следващото десетилетие индустрията ще стане зависима от масивна свързаност за разнообразни приложения като дистанционно управление, оптимизирана логистика и дистанционна хирургия.

Необходимо е ново поколение безжични мрежи, за да се направи свързаност, която е една крачка напред, за да отговори на бъдещите нужди. Това ново поколение ще направи връзките още по-бързи, с по-ниска и по-детерминирана латентност.

Мрежите от следващо поколение ще трябва да работят 10 до 100 пъти по-добре по отношение на латентността. Ще е необходима и много по-висока честотна лента – и това също ще изисква нова технология.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома