Руският флот получи най-дългата известна подводница в света, чийто производител  я рекламира като изследователски кораб, но според други е платформа за шпионаж и вероятно ядрени оръжия.

„Белгород“ беше предадена на руския флот по-рано този месец в пристанището на Северодвинск, дело на най-големия корабостроител в страната – корабостроителницата „Севмаш“.

Експертите казват, че дизайнът ѝ е модифицирана версия на руските подводници с управляеми ракети от клас Оскар II, направени по-дълги с цел в крайна сметка да поберат първите в света стелт торпеда с ядрено оръжие и оборудване за събиране на разузнавателна информация.

Ако „Белгород“ успее да добави тези нови възможности към руския флот, през следващото десетилетие тя може да подготви сцената за завръщане към годините на Студената война под океана с американски и руски подводници, които се проследяват и преследват една друга. С дължина от повече от 184 метра „Белгород“ е най-дългата подводница в океана днес – по-дълга дори от подводниците с балистични и управляеми ракети на американския флот клас Охайо, които достигат 171 метра.

Това, което отличава „Белгород“ от която и да е ядрена подводница в руския флот – или дори от всяка ядрена подводница, експлоатирана някъде по света, – е нейната мисия. ТАСС съобщи, че подводницата ще носи разработените торпеда „Посейдон“ с ядрени възможности, които са проектирани да бъдат изстрелвани от стотици километри разстояние и да се промъкнат покрай бреговата защита, като пътуват по морското дъно.

„Това ядрено „мегаторпедо“ е уникално в историята на света“, написа американският експерт по подводници Х. И. Сътън на своя уебсайт Covert Shores през март. „Посейдон“ е напълно нова категория оръжия. Той ще промени военноморското планиране както в Русия, така и на Запада, което ще доведе до нови изисквания и нови противооръжия“, пише Сътън.

Както американски, така и руски официални лица казаха, че торпедата могат да доставят бойни глави от няколко мегатона, причинявайки радиоактивни вълни, които биха направили участъци от крайбрежието на целта необитаеми за десетилетия.

Руският президент Владимир Путин рекламира мощта на „Посейдон“ в реч през 2018 г., като каза: „Те са тихи, много маневрени и почти нямат уязвимости, които врагът да използва“.

Ако са въоръжени с конвенционални бойни глави, торпедата могат да бъдат използвани срещу цели, „включително групи самолетоносачи, брегови укрепления и инфраструктура“, каза Путин. Но има съмнения относно оръжието и дали в крайна сметка то ще бъде добавено към руския арсенал.

Снимка: Unsplash

Виж още: Робот счупи пръста на дете по време на партия шах (ВИДЕО)