Subaru потвърди, че Outback, Forester, BRZ и WRX STI, както всяка друга кола, която компанията прави, ще стане електрическа или ще изчезне към средата на следващото десетилетие. Така японският производител анонсира плана си до 15 години да няма нито една задвижвана с бензин кола в своя каталог.

Решението на Subaru идва скоро след като в ЕС и в Китай се приеха по-строги регулации за вредните емисии. Преходът ще стане постепенно. Subaru и Toyota, която има 8 процента дял в Subaru, планират съвместно да разработят две електрически коли в близко бъдеще. Целта на Subaru е към 2030 г. хибридните и електрическите модели да представляват поне 40 процента от общата годишна продукция на компанията.

За целта Subaru ще интегрира хибридната технология на Toyota в своите коли. Първият модел, в който тя бе въведена, е вариант на Subaru Crosstrek, пуснат през 2018 г., който се движи на ток и бензин.

Докато прави всичко това, Subaru ще се опита да запази максимално своята идентичност.

„Въпреки че е използвана технология на Toyota, искаме не просто да намали СО2 емисиите, но и да направим хибриди с индивидуалността на Subaru“, казва компанията.

Виж още: Извънземна архитектура: 9 невероятни проекта за колонии на Луната