В колата на близкото бъдеще на BMW водачът общува с машината чрез неочакван нов елемент: умно предно стъкло. Немският гигант обяви концепцията BMW I Interaction EASE, която използва добавена реалност, за да улавя и анализира негласови сигнали от шофьора.  

Според BMW предното стъкло представлява прозрачен дисплей, на който се появяват описания и информация за близки обекти, сгради и знаци. Сензор за следене на очите улавя погледа ви и изобразява повече данни за нещата в неговата посока. Ако искате да общувате още с технологията, просто трябва да направите жест към обекта на вашия интерес и ще получите още опции на екрана.

AR стъклото има развлекателен режим, който затъмнява светлината в купето, за да прожектира филми на предното стъкло. Режимът за релаксация пък поставя седалките в еквивалента на нулева гравитация, така че пътниците да се чувстват сякаш се реят. Музиката в колата е композирана от известния филмов композитор Ханс Цимер, написал озвучението на хитове като Inception и Sherlock Holmes.

Всички данни, постъпващи към умната кола, изискват 5G връзка и BMW твърди, че моделът 2021 iNext ще бъде първият, който ще поддържа новия стандарт за свързване. Същата кола ще има базова форма на добавена реалност, макар и не толкова развита колкото концепцията.   

Виж още: CES2020: Sony показа първия си автомобил! (ВИДЕО)

Тагове: