Проектите за бази и градове на Луната не са нещо ново. Те присъстват на страниците на научнофантастичните романи от десетилетия, а особено актуални стават след стъпването на американците на Луната. Днес, когато стремежите на много държави към завръщането на хората там, покоряващи земния спътник, се възраждат, темата става все по-актуална. В космическите и военни програми на редица държави достигането на Луната и изграждането на бази там стои съвсем сериозно на дневен ред.

Затова едва ли е изненада, че от темата се вълнуват и медиите. Още в началото на миналата година списанието Eleven проведе мащабен международен архитектурен конкурс, наречен Moontopia. Както може би ви говори името – неговата цел бе създаване на проекти за лунни колонии, без ограничаване фантазията на дизайнери и инженери (по отношение на пари или технологии). Единственото условие е те да имат фактическа обосновка и да бъдат самоподдържащи се, т.е. да осигуряват всичко нужно за дългосрочно пребиваване, работа и космически туризъм на повърхността на земния спътник. Журито, съставено от личности, компетентни в областта (учени от НАСА, дизайнери, архитекти и др.), преглежда в продължение на няколко месеца над сто участващи проекта, от които избира 9-те най-добри. Всички тях можете да разгледате тук, а ние ви представяме само наградените.

Победителят: TESTLAB

Започваме с победителя. Проектът е дело на Моника Липинска (Полша), Лаура Оливиер (Германия) и Инчи Огун (Турция). Проектът Testlab представлява най-реалистичният, но въпреки това фантастично изглеждащ проект за живот на Луната. Концепцията е проста – постепенно населване на повърхността ѝ с времето. Това ще е дългогодишен процес, който ще започне с изграждането на прост, единичен сегмент, населяван едва от няколко астронавти. С времето обаче той ще се разширява все по-бързо, давайки възможност на все повече хора да го населяват, като в крайна сметка ще може да приема дори обикновени туристи и граждани, допринасящи за живота на лунната колония.

Колонизаторите ще трябва да сглобяват структура, подобна на оригами, която ще се сглобява част по част и вероятно ще бъде печатана на 3D принтери от материали, базирани на въглеродни влакна.

MOMENTUM VIRIUM IN L1

Проектът, заемащ втора позиция, изглежда още по-фантастично, но според създателите му – това е бъдещето. Той е дело на Серджо Бианки (Италия), Йонгхак Ким (Южна Корея) и Симоне Фракасо (Перу). Тяхното предложение е в близост до Луната да бъде построена станция, с помощта на която земният спътник да бъде изследван и да се добиват полезни ресурси, БЕЗ да се причинява каквато и да е вреда. Признавам, последното звучи малко странно, но…

Конструкцията с въртящи се пръстени (вероятно за създаване на изкуствена гравитация) ще се намира в близка орбита до Луната, като ще бъде свързана с нея чрез космически „асансьор“ – концептуално съоръжение, което има своите варианти и в „земни условия“.

MODULPIA

Този проект може да бъде наречен още „изборът на народа“, защото е признат за най-добър след гласуване на читателите онлайн. Създателите на Modulpia – Алесандро Джорджи (Италия), Кай Фенг (Китай) и Естебан Аналуиза (Еквадор) предлагат на Луната да се конструират множество обитаеми къщи от модулни конструкции като Лего. Разбира се – първата сграда, която ще бъде построена там, ще е… заводът за производство на модулите, благодарение на които с времето ще „изникнат“ научноизследователски лаборатории и жилища за учени и посетители.

PLATINUM CITY

„Платиненият град“ е дело на Шон Томас Алън (Англия) и е първият от 6-те поощрително наградени проекта. Дизайнерът предлага на Луната да се създаде град, приютяващ поне 3000 души. И съвсем логично – те ще се занимават с добив на полезни изкопаеми и ще развиват космическия туризъм.

UPSIDE DOWN

Създаден от екип архитекти от Хонконг. Проектът представлява въртящ се град пръстен, каквито сме виждали в редица научнофантастични филми. Според азиатците именно такива проекти ще дадат възможност на хората да добиват ресурси далеч от Земята и да колонизират впоследствие Марс и други обекти от Слънчевата система.

WOMB

Отново азиатски проект, този път на дизайнери от Индонезия, които смятат, че Луната е идеално място за почивка и съзерцаване на космически пейзажи. Затова хората там ще живеят не в бункери, а в прозрачни мехури.

MOON EYE

Китайските архитекти, чиито имена предпочитам да не изписвам, защото ще сгреша в транскрипцията, също получават поощрителна награда. Тяхното творение е доста реалистично замислено, защото те предлагат да се използват огромните кратери – вече „изкопани“ дупки по повърхността на Луната, които да бъдат покрити със защитно стъкло и изолации така, че хората да могат да живеят в него.

LUNAR OASIS

Може би единствената причина проектът на малайзийският архитект Едуард Чу да не заема първото място е, че неговата реализация ще бъде възможна чак през 2110 година – около 140 години след първото кацане на човек на Луната. Главният акцент на автора е развитието на зелени площи върху земния спътник. Но за тях ще е необходимо предварителното създаване на мащабни структури и добиване на различни ресурси.

THE AEROSPHERE

Канадският проект е последен в списъка, но ако посетите сайта на Eleven Magazine, ще разгледате всички останали проекти, кой от кой по-невероятен и красив.

„Аеросферата“ на Стефани Стирс е много забавна не само заради своята простота (разбирай по-лесно постижима спрямо фантастичните огромни градове). Авторката смята, че по този начин могат да се привлекат богати космически туристи, които да използват възможностите на нетрадиционната медицина на… нетрадиционно място. А именно – далеч от Земята.