Сушата е скрита глобална криза, която рискува да се превърне в „следващата пандемия“, ако страните не предприемат спешни действия по управлението на водите и земите и борбата с извънредната ситуация в областта на климата, заяви ООН.

Най-малко 1.5 милиарда души са били пряко засегнати от сушата през този век, а икономическите разходи за приблизително това време са оценени на 124 милиарда долара (89 милиарда британски лири). Истинската цена вероятно ще бъде в пъти по-висока, тъй като такива оценки не включват голяма част от въздействието в развиващите се страни, се казва в доклад, публикуван в четвъртък.

Мами Мизутори, специален представител на генералния секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия, заяви: „Сушата е на път да се превърне в следващата пандемия и няма ваксина, която да я излекува. По-голямата част от света ще живее с воден недостиг през следващите няколко години. Търсенето ще надхвърли предлагането през определени периоди. Сушата е основен фактор за деградацията на земята и намаляването на добивите от основните култури“.

Тя каза, че много хора имат представа за сушата, която засяга пустинните региони в Африка, но това не е така. Понастоящем сушата е широко разпространена и до края на века всички държави с малки изключения ще я изпитат под някаква форма.

„Хората живеят със суша от 5000 години, но това, което виждаме сега, е съвсем различно“, каза Мизутори. „Човешките дейности влошават сушата и увеличават въздействието“, заплашвайки да провалят напредъка в извеждането на хората от бедност.

Развитите страни също не са имунизирани. През последните години САЩ, Австралия и Южна Европа преживяха суша. Сушата струва повече от 6 милиарда долара годишно под пряко въздействие в САЩ и около 9 милиарда евро (7.7 милиарда британски лири) в ЕС, но те също вероятно ще бъдат сериозно подценени.

Ръстът на населението също излага повече хора в много региони на въздействието на сушата, се казва в доклада.

Сушата също засяга селското стопанство, каза Роджър Пуларти, старши учен от Националната администрация за океани и атмосфера на САЩ и съавтор на доклада.

Той посочи Дунав в Европа, където повтарящата се суша през последните години засегна транспорта, туризма, индустрията и производството на енергия. „Трябва да имаме модернизиран поглед върху сушата“, каза той. „Трябва да разгледаме как да управляваме ресурси като реки и големи водосбори.“

Промяната в моделите на валежите в резултат на разрушаването на климата са ключов двигател на сушата, но докладът също така определя неефективното използване на водните ресурси и деградацията на земята при интензивно земеделие и лоши земеделски практики като играеща роля. Обезлесяването, прекомерната употреба на торове и пестициди, прекомерната паша и прекомерното извличане на вода за земеделие също са основни проблеми.

Снимка: Pikrepo

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса