Днес нюйоркският съд ще реши дали Томи Шимпанзето има правото да бъде легална личност. Томи е открит миналата година от адвоката Стивън Уайз, отглеждан при лоши условия, в малка мръсна клетка.

Какво всъщност значи да си личност? Това не дава на шимпанзето човешки права, а защита, различна от тази на „жестокост към животните“. Статутът на личност ще го приравни към, да речем, бебе – ще има право на попечител, който да защитава правата му в съда - като родител.

Проектът за права на нехората, за който работи Уайз, действа от името на интелигентни животни, като човекоподобните, слоновете и делфините. Преди година те успяха да издействат права на личности нехора за делфините в Индия.

Днес петима съдии от трети департамент на Върховния апелативен съд на Ню Йорк ще изслушат защитата на Уайз по случая Томи и ще решат дали приматът е достатъчно самоосъзнат, за да има права на личност. Ако съдът не уважи апела, ще се наложи да го защитят на по-висока инстанция – самия Върховен апелативен съд на Ню Йорк. При успех, САЩ ще има прецедент за присъждане на личностен статут на шимпанзе – огромна крачка напред в защитата на правата на животните.