Жилетката, AstroRad Radiation Shield която ще предпазва космонавтите от смъртоносната радиация в дълбокия Космос, е готова.

Изработена от израелска компания StemRad, тя ще бъде тествана в космическа мисия, за да се разбере дали на нея може да се разчита при първият полет на хора до Марс. Компанията вече създаде колан за защита на работници от вредна радиация на места, претърпели ядрени инциденти като Чернобил и Фукушима.

Самата жилетка ще предпазва важните човешки органи и най-вече стволовите клетки, които могат да бъдат унищожени от слънчевата радиация в Космоса или на Марс, където липсата на нормална атмосфера не осигурява никаква защита. До момента компанията е изпитала защитната дреха в лабораторни условия и в симулации, но истинският тест ще стане на борда на кораба Orion.

Предвиден като съвместен проект на NASA и Европейската космическа агенция, Orion трябва да бъде изстрелян в орбита около Луната през 2018 г., за да се прецени дали има условия след това с кораба да летят двама космонавти.

Виж още: Huawei и China Mobile разработват специални кули, които ще зареждат безпилотни дронове безжично

Тагове: