Астрономите, които се вглеждат в някои от най-отдалечените кътчета на нашата Вселена, направиха озадачаващо откритие: най-отдалечената галактика с въртящ се диск, наблюдавана някога. И тя много - ако не и страшно - прилича на нашата.

Структурата, наречена REBELS-25, е разкрита в детайли с помощта на Голямата милиметрова/субмилиметрова антена на Атакама (ALMA), както е описано в изследване, прието за публикуване в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Това, което наистина изненада изследователите, беше необичайно гладката и подредена структура на галактиката - нещо, за което учените предполагат, че са необходими милиарди години еволюционни промени.

„Според нашето разбиране за формирането на галактиките очакваме повечето ранни галактики да са малки и с разхвърлян вид“, казва съавторът и астроном от Лайденския университет Жаклин Ходж в изявлението си.

REBELS-25 се отличава с това, че тя (и нейната значитена прилика с Млечния път) датира от времето, когато Вселената е била на едва 700 милиона години, само пет процента от сегашната ѝ възраст (13.7 милиарда години). Това е така въпреки невероятната прилика на REBELS-25 с Млечния път, който е само малко по-млад от Вселената (на 13.6 млрд. години).

С други думи, мислехме, че са необходими 13.6 милиарда години, за да изглежда нещо толкова гладко, колкото нашата галактика, докато всъщност, както REBELS-25 може да докаже, са необходими само 700 милиона години.

„Виждайки галактика с такива прилики с нашия Млечен път, която е силно доминирана от ротацията, поставя под въпрос разбирането ни за това колко бързо галактиките в ранната Вселена се развиват в подредените галактики на днешния Kосмос“, обяснява първият автор и докторант от Лайденския университет Луси Роуланд.

Благодарение на изключително високата разделителна способност на ALMA астрономите успяха да разберат необичайно подредената структура и движение на REBELS-25. Данните сочат също, че галактиката има спирални ръкави и издължена централна лента, подобно на Млечния път.

„Откриването на допълнителни доказателства за по-развити структури би било вълнуващо откритие, тъй като това би била най-отдалечената галактика с такива структури, наблюдавана досега“, казва Роуланд.

Сега екипът се надява да я разгледа още по-отблизо, вероятно с помощта на космическия телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“, което би могло да подкопае още повече сегашното ни разбиране за това как галактиките се развиват в продължение на милиарди години.

„По-специално, продължаващите наблюдения на ALMA на други галактики от REBELS ще позволят надеждно кинематично моделиране на допълнителни кандидати за въртящи се дискове“, пишат изследователите в своята статия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази ИИ симулация показва как бихте могли да изглеждате в бъдещето със смразяваща точност