Иновативна ракетна система може да промени бъдещите мисии до Марс в Дълбокия космос, като съкрати времето за пътуване до Червената планета само до няколко месеца.

Целта на кацане на хора на Марс е свързана с множество предизвикателства, включително необходимостта от бързо транспортиране на големи товари до и от далечната планета, което в зависимост от положението на Земята и Марс би отнело почти две години за двупосочно пътуване при използване на сегашните технологии за задвижване.

Ракетата с импулсна плазма (PPR), разработвана от Howe Industries, е задвижваща система, проектирана да бъде много по-ефективна от сегашните методи за задвижване в Дълбокия космос, което позволява пътуването между Земята и Червената планета да се осъществи само за два месеца. По-конкретно, ракетата ще има висок специфичен импулс или Isp - мярка за това колко ефективно един двигател генерира тяга. Следователно тази технология може да позволи на астронавтите и товара да пътуват до и от Марс по-ефективно и бързо от съществуващите космически кораби, се казва в изявление на НАСА.

Произхождайки от концепцията за импулсен термоядрен синтез, PPR използва ядрена енергийна система, базирана на термоядрен синтез, която получава енергия от контролирано разделяне на атоми, за да генерира тяга за задвижване на космически кораби. Въпреки това PPR е по-малка, по-проста и по-достъпна от предишните концепции.

Освен че позволява мисии с по-голям обсег, PPR може да поддържа много по-тежки космически кораби, което означава, че може да се инсталира допълнителна защита, за да се намали излагането на екипажа на вредни високоенергийни частици, наречени галактически космически лъчи, които се издържат по време на продължителни космически полети.

"PPR дава възможност за изцяло нова ера в изследването на Космоса", заявиха представители на НАСА.

"Изключителната производителност на PPR, съчетаваща висок Isp и висока тяга, има потенциала да направи революция в изследването на Космоса", се казва в изявлението. "Високата ефективност на системата позволява пилотираните мисии до Марс да бъдат осъществени само за два месеца."

Според изявлението концепцията PPR сега преминава към Фаза II на проучването на иновативната усъвършенствана концепция на НАСА (NIAC), след като завърши Фаза I, която беше съсредоточена върху неутрониката на задвижващата система, проектирането на космическия кораб, енергийната система и необходимите подсистеми, анализа на възможностите на магнитните дюзи и определянето на траекториите и ползите.

Снимка: Unsplash/Howe Industries via YouTube

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места

Тагове: