Космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА е забелязал рядка и "изключително червена" свръхмасивна черна дупка, която се крие в едно от най-древните кътчета на Вселената.

Астрономите предполагат, че чер(ве)ната дупка е резултат от разширяването на Вселената само 700 милиона години след Големия взрив, както е описано в статия, публикувана този месец в списание Nature. Цветовете ѝ вероятно се дължат на дебел слой прах, който блокира голяма част от светлината ѝ, твърдят те.

Макар че технически космическото чудовище е открито за първи път миналата година, сега изследователите са установили, че то е много по-масивно от всеки друг подобен обект в района, което го прави изключително необичайно откритие, което може да пренареди начина, по който разбираме как свръхмасивните черни дупки растат спрямо приемащите ги галактики.

Екипът проучи данните, събрани от Джеймс Уеб, които изследват група далечни галактики в централното ядро на Купчето на Пандора, известно също като Abell 2744, на около 4 милиарда светлинни години от Земята.

 

Благодарение на гравитационната леща - ефект, предизвикан от масивни обекти, които огъват заобикалящото ги пространство-време, астрономите са успели да получат подробен поглед върху още по-отдалечени галактики отвъд него.

"Бяхме много развълнувани, когато телескопът започна да изпраща първите си данни", казва в изявлението си съръководителят и постдокторант в Университета "Бен-Гурион" Лукас Фуртак, като си спомня, че се натъкна на "три много компактни, но червеноцветни обекта", които "ясно се открояваха и привличаха погледите ни".

Благодарение на външния им вид Фуртак и колегите му стигат до заключението, че трите обекта - които се оказват изображения на един и същ източник - трябва да са "обект, подобен на квазар". Квазарите са галактически ядра, които излъчват огромни количества електромагнитно лъчение, причинено от свръхмасивна черна дупка в центъра им, която засмуква близкия газ и прах.

"Анализът на цветовете на обекта показва, че той не е типична галактика, в която се формират звезди", казва в изявлението си съръководителят на програмата и астроном от Питсбъргския университет Рейчъл Безансън. "Заедно с компактния му размер стана ясно, че това вероятно е свръхмасивна черна дупка, въпреки че все още се различава от другите квазари, открити в онези ранни времена."

Благодарение на подробните измервания на червеното отместване на обекта - дължината на вълната на светлината, която се разтяга в зависимост от това колко бързо се движи даден небесен обект спрямо нас - екипът успя да определи и неговата маса.

Според тези изчисления той е изключително масивен, като потенциално може да събере значителен процент от масата на своята галактика приемник в малък регион, повдигайки някои интригуващи въпроси за това как е свързан растежът на черните дупки и техните галактики приемници.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сбогом на триенето: този нов диск побира масивните 1 петабайт данни