Нова снимка от огромния архив на телескопа „Хъбъл“ споделя невероятен космически „снежен човек“, пълен със светещ газ.

Изображението показва мъглявината Снежен човек, която е облак от газ и прах в дълбокия Космос. Всевиждащият космически телескоп „Хъбъл“ улови обекта на разстояние от 6000 светлинни години и ни показва изображението във времева експозиция, тъй като сиянието на газа е много слабо.

„Емисионните мъглявини са дифузни облаци от газ, които са станали толкова заредени от енергията на близките масивни звезди, че светят със собствена светлина“, твърди в изявление NASА.

„Излъчването от тези масивни звезди отделя електрони от водородните атоми на мъглявината в процес, наречен йонизация“, продължава изявлението. „Тъй като енергизираните електрони се връщат от своето състояние с по-висока енергия в състояние с по-ниска енергия, те излъчват енергия под формата на светлина, което кара газа на мъглявината да свети.“

Известният телескоп улови това ново изображение по време на изследване на „протозвезди“ с голям и среден размер. „Хъбъл“ използва своя инструмент Wide Field Camera 3, „за да търси водород, йонизиран от ултравиолетовата светлина от протозвездите, изригвания от звездите и други характеристики“, пишат служители на NASA.

Въпреки това „Хъбъл“ не работи по най-добрия начин в момента. В края на октомври грешка в синхронизирането с вътрешните комуникации принуди всичките му пет научни инструмента да бъдат офлайн.

Екипът възстанови Advanced Camera for Surveys (ACS) на 7 ноември и отговорната за това изображение Wide Field Camera 3 на 21 ноември. WFC3 е най-използваният от инструментите на „Хъбъл“.

Другите три инструмента на уреда остават в защитен „безопасен режим“, тъй като наземните инженери продължават внимателно да отстраняват проблемите в 31-годишната обсерватория. След това екипът на „Хъбъл“ ще се обърне към инструмент, наречен Cosmic Origins Spectrograph, който може да наблюдава далечна ултравиолетова светлина.

Астронавтите от пет различни мисии посетиха „Хъбъл“, за да ремонтират и модернизират обсерваторията и от NASA се надяват да не им се налага да се справят с подобни проблеми в бъдеще. 

Снимка: NASA, ESA, and J. Tan

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години