NASA публикува снимки на най-отдалечената звезда, засичана някога. Учените твърдят, че това е най-старата звезда, която се е появила 900 милиона години след Големия взрив. По изчисленията им може да се окаже, че тя е между 50 до 500 пъти по-голяма по размер от Слънцето и милиони пъти по-ярка.

Новооткритото тяло, заснето от космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA, е толкова далеч, че са били необходими 12.9 милиарда години, за да може светлината да достигне до нашата планета. Учените са кръстили небесното тяло „Арендел“, което от староанглийски може да се преведе като „сутрешна звезда“ или „изгряваща светлина“.

Що се отнася до това, как екипът е открил новата звезда, от NASA обясняват, че това се е случило благодарение на съседно галактическо струпване. Според NASA масата от тази галактика е помогнала за изкривяването на самата материя на пространството, като по този начин е увеличила светлината от още по-далечни обекти.

Астрономите планират да използват високата инфрачервена чувствителност на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, за да проверят статуса на звездата и да я проучат по-подробно. Като се има предвид това, телескопът може да помогне и за определяне на звезди, които са още по-далечни.

Снимка: NASA/ESA/Brian Welch

Виж още: На 1 април ще се разминем с един съвсем истински и потенциално опасен астероид