Астрономите успяха да зърнат на рядка снимка потенциално опасен астероид преди прелитането му покрай Земята тази седмица.

Очаква се космическата скала 2007 FF1 да направи близка и безопасна среща с нашата планета на 1 април според космическите експерти. Първоаприлският астероид ще премине в рамките на 8 милиона километра от нашата планета - или приблизително 19 пъти разстоянието между Земята и Луната.

Преди сравнително близкия заход учените от Проекта за виртуален телескоп (VTP) заснеха изображение на астероида в нощното небе. Той е изобразен с помощта на един от най-големите обхвати на италианското съоръжение на разстояние около 16 милиона километра от Земята.

„Този ​​около 200-метров астероид ще достигне минималното си разстояние от нас на 1 април в 21:35 UTC“, пише основателят на VTP Джанлука Маси. „Разбира се, няма никакви рискове за нашата планета.“

Обектът е добавен към базата данни на NASA Close Approaches, въпреки че не представлява опасност за нас. Хиляди така наречени близки до Земята обекти (NEO) се проследяват, за да осигурят ранно предупреждение, ако се преместят в курс на сблъсък с нашата планета.

Всеки обект, който се намира на 9 милиона километра от нас, се счита за „потенциално опасен“ от предпазливи космически организации.

Според NASA 2007 FF1 се движи с приблизително 16 километра в секунда.

Това е един от дузината астероиди, които се очаква да направят близки заходи тази седмица. За щастие се смята, че нито един от астероидите, проследявани от космическата агенция, представлява опасност за нас.

В момента астрономите проследяват 2000 астероида, комети и други обекти, които един ден могат да застрашат нашата бледосиня точка, и всеки ден се откриват нови.

Земята не е виждала астероид с апокалиптичен мащаб от космическата скала, която унищожи динозаврите преди 66 милиона години. Въпреки това по-малки обекти, способни да унищожат цял ​​град, се разбиват в Земята от време на време - един на няколкостотин метра  опустоши 1600 кв.км гора близо до Тунгуска в Сибир на 30 юни 1908 г.

За щастие NASA не вярва, че някой от NEO, които държи под око, е на курс за сблъсък с нашата планета.

Това обаче може да се промени през следващите месеци или години, тъй като космическата агенция често преразглежда прогнозираните траектории на обектите. Все пак, дори и някой да удари нашата планета, по-голямата част от астероидите няма да унищожат живота, какъвто го познаваме.

Снимка: Virtual Telescope Project

Виж още: Малка звезда може да владее огромно количество антиматерия