На пръв поглед галактиката NGC 4889 изглежда съвсем спокойна, но отдалечеността ѝ всъщност крие факта, че там се намира една от най-големите черни дупки, на които астрономите някога са се натъквали.

Разположена в галактическия куп Кома на около 300 милиона светлинни години от Земята, NGC 4889 е дом на може би най-голямата открита досега черна дупка. Астрономите се натъкват на нея благодарение на телескопа "Хъбъл" и считат, че тя е приблизително 21 милиарда пъти по-голямата от нашето Слънце. Нейният хоризонт на събитията - район, толкова мощен и сгъстен, че дори светлината не може да избяга от гравитацията му - е с диаметър от 130 милиарда километра. Това е 15 пъти повече от диаметъра на орбитата на Нептун около Слънцето.

По време на активния си период NGC 4889 е щяла да бъде квалифицирана като квазар - астрономически звезден обект, който излъчва огромно количество енергия. Учените предполагат, че енергията на NGC 4889 е хиляди пъти по-мощна от тази на Млечния път, но в момента черната дупка е спяща, тъй като горивото ѝ, състоящо се от газ, прах и галактически отломки, вече е изчерпано.

Тъй като е невъзможно черните дупки да бъдат заснети директно, астрономите са стигнали до откритието си, наблюдавайки взаимодействието на другите космически обекти с тази невидима сила и измервайки скоростта, с която звездите се движат около центъра на галактиката. Именно по този начин учените са стигнали до извода за огромните мащаби на тази конкретна черна дупка.

Виж още: Русия разработва контролиран от разстояние робот за работа в открития Космос