Роувърът InSight на NASA ни осигури невероятен саундтрак от повърхността на Марс. Космическата агенция публикува няколко записа от сеизмичния модул на машината, които ни дават усещане за могъщата земетръсна активност на Марс. Два от записите дори могат да се използват, за да тествате баса на вашите слушалки. Те подсказват, че кората на Марс е комбинация от тази на Земята и на Луната, като сеизмичните явления протичат по-дълго, отколкото на Земята – около минута, – но са много по-къси от тези на Луната.   

Записите дават още индикация за това, как самият Марс влияе на сеизмометъра. Трети запис включва поредица от звуци, които обхващат издуванията и свиванията в резултат на драматичните промени в температурата на планетата. Ако предните клипове са по-скоро басови, този запис звучи като експериментална музика – която идва от над 200 милиона километра разстояние.

Освен че е забавно да чуете Червената планета, записите на NASA показват как работи технологията на InSight на Марс. Сеизмометърът ни помага да разберем Марс под повърхността и ни напомня, че изследването на планетите не се ограничава само до красиви снимки. Тези космически тела ни предлагат цял набор от изживявания за сетивата и така Марс изглежда по-истински, а не само застинал на снимките.  

Виж още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс

Тагове: