Американският президент Доналд Тръмп приветства свършената от NASA работа с оглед кацането на Луната до 2024 г., но по думите му крайната цел си остава Марс.

„Отиваме до Марс. Луната ще бъде площадка по този път. Сама по себе си тя не е вълнуваща, защото е само междинна спирка. Ще отидем на Луната, но всъщност ще пътуваме за Марс“, каза Тръмп.  

Администрацията на Тръмп гледа много сериозно на американските космически амбиции. Още през декември 2017 г. Тръмп подписа директива, нареждаща на NASA да кацне на Луната и да се готви за Марс. Крайният срок през 2024 г. за лунната мисия бе поставен от вицепрезидента Майк Пенс.

През юни Тръмп разкритикува агенцията за това, че отделя прекалено много време на Луната в навечерието на 50-ата годишнина от мисията Apollo 11.

„При всичките пари, които харчат, NASA не трябва да говори толкова за Луната“, написа Тръмп.

Сега той похвали работата на частни космически компании като SpaceX, ръководена от Илон Мъск, и Blue Origin, основана от Джеф Безос. В очите на Тръмп ползата от тези инициативи е взаимна – държавата им предоставя своите ракетни площадки, а те разработват нови и по-мощни ракети и кораби.

За разлика от епохата на Студената война, когато NASA се съревноваваше със Съветския съюз, сега американската агенция може да разчита на помощта на Европейската космическа агенция, както и на Канада и Япония.

Виж още: Извънземна архитектура: 9 невероятни проекта за колонии на Луната  

Тагове: