В сряда Sierra Nevada Corporation показа за първи път предложението си за космически летателен апарат. Първото, което прави впечатление, е размерът на хабитата. С диаметър от 8 метра и обем 300 кубични метра размерите са около 1/3 от тези на Международната космическа станция.

Sierra Nevada направиха този прототип по програма на NASA, която финансира няколко компании да построят среди на живот, които могат да бъдат използвани като космически станции в орбита на Земята или за далечни експедиции до Марс. Като част от програмата астронавти ще живеят три дни в прототипа, за да го оценят подобаващо.

При творението на Sierra Nevada основното е размерът му. Той е възможен благодарение на многопластовия подобен на плат материал, който може да се свива при изстрелване и след това да се издува в открития Космос. Тази версия би могла да се прикрепи и към ракети като Falcon Heavy ракетата на SpaceX и Vulcan на United Launch Alliance. Всяка от тези ракети би могла да стигне до Луната с него и след това да го ползва за станция на повърхността ѝ. На теория е възможно да се стигне и до Марс с това чудо, но пътуването би отнело 6 месеца.

Вижте още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс