Съвместен доклад на Uber и Lyft разкрива, че двете водещи компании за споделено пътуване всъщност създават значително по-големи задръствания в града, отколкото са прогнозирали. Това е иронично, защото Uber и Lyft рекламират услугите си именно на базата, че споделеното пътуване кара по-малко хора да ползват собствените си коли и така се намаляват задръстванията. Предишни проучвания по въпроса излязоха с подобни заключения, но тогава Uber и Lyft яростно отричаха обвиненията. Сега обаче компаниите признават, че историята не е толкова розова, колкото са се надявали.

Проучването разглежда пътните условия в шест големи града на САЩ: Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франсиско, Вашингтон и Сиатъл. Оказва се, че колите на Uber и Lyft имат особено голямо влияние върху градският трафик, като на тях се падат цели 13.4 процента от задръстванията в Сан Франсиско.

Нещо повече, превозите на Uber и Lyft с пътници в колата са средно около 58 процента. Това означава, че всяко второ пътуване е без пътник. Колите влошават трафика и като се позиционират на възлови места в центъра с надежда да получат нови поръчки.   

Едно възможно решение, предложено от доклада, е градските власти да таксуват колите, влизащи в центъра. Такава практика има в британската столица Лондон, а в САЩ ще стартира скоро със забрана за някои част от Манхатън.   

Виж още: Този е-SUV може да има 5G връзка преди телефона ви