Слънчевата сонда "Паркър" на НАСА, чиято задача е да разгледа отблизо външната корона на Слънцето, току-що изравни рекорда за най-бързо движещ се обект, създаден от човека. Предишният рекордьор? Слънчевата сонда "Паркър", отново.

На 29 юни сондата беше регистрирана да се движи със скорост 635 266 километра в час, което е вторият път, в който тя достига тази скорост, откакто беше изстреляна през 2018 г. Тук говорим за около 500 пъти по-висока скорост от тази на звука.

Апаратът е на път да стане още по-бърз, като максималната му скорост се очаква да бъде около 692 000 км/ч, когато през 2025 г. се приближи най-близо до Слънцето. Това е достатъчно бързо, за да стигнете от Вашингтон до Токио за по-малко от минута.

Постигането на тези невероятни скорости е въпрос на време и инерция. Докато Слънчевата сонда "Паркър" обикаля около Слънцето, тя се изравнява с орбитата на Венера, използвайки гравитацията на движещата се планета, за да създаде нещо като гравитационна прашка.

В крайна сметка сондата ще се доближи плътно до въртящата се маса от свръхгореща плазма около Слънцето и ще направи множество различни измервания, за да подобри научните ни познания за нея.

През април 2021 г. сондата "докосна" най-близката ни звезда за първи път, като събира плазмени проби и измерва промените в магнитното ѝ поле. Космическият апарат събира изключително ценни данни, които не можем да се надяваме да съберем тук, на Земята - и както показват публикуваните от НАСА кадри, прелитането е впечатляващо.

"Паркър" завърши своето 20-о приближаване, като се доближи на 7.26 милиона километра от слоя йонизиран газ, считан за повърхността на Слънцето. В крайна сметка той трябва да се доближи на 6.12 милиона километра.

И, разбира се, сондата трябва да е достатъчно здрава, за да издържи не само на тези невероятни скорости, но и на невероятната топлина и радиация. Защитата на космическия апарат включва 11.4-сантиметров щит от въглероден композит, който е в състояние да издържи на температури от близо 1371 градуса по Целзий.

Титлата за най-бърз обект, създаден от човека, едва ли скоро ще бъде отнета от слънчевата сонда "Паркър", а когато рекордът евентуално падне отново, вероятно ще го вземе друг космически апарат.

На един етап се смяташе, че рекордът се държи от капак на ядрена тестова сонда, която е била изстреляна към Космоса с приблизителна скорост от 240 000 км/ч, след като бомбата е била взривена под земята.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Тази компания твърди, че дрехите ѝ ще пазят вашето тяло от Wi-Fi и 5G облъчване