Двата космически апарата "Вояджър" на NASA са преживели много: близо 50 години космическо пътуване и изумителните 35 милиарда километра.

Двете сонди, изстреляни в разстояние на по-малко от месец през лятото на 1977 г., преминаха всичко - от намаляващи запаси от енергия и мръсни двигатели до почти фатални софтуерни грешки и изключване на няколко научни инструмента. Те дори не са били проектирани да стигнат толкова далеч, тъй като първоначално са били предназначени само за изучаване на външните планети на нашата звездна система.

Но вместо да остави двата космически апарата да почиват в мир - заслужен край на едно почти половинвековно пътуване, - NASA продължава да опитва всички възможни трикове, за да запази живота на остаряващите сонди.

"Тези два космически апарата все още работят, все още връщат уникално ценни научни данни и всеки допълнителен ден, в който получаваме данни, е благословия", казва Сюзън Дод, ръководител на проекта "Вояджър" в JPL, пред Ars Technica.

Миналата седмица екипът на Лабораторията за реактивно движение на NASA изпрати софтуерна поправка на "Вояджър 2". Надеждата е да се вдъхне нов живот на застаряващия космически апарат, като целта е в крайна сметка да се направи същото и за неговия близнак.

Агенцията се надява, че кръпката ще се справи с натрупването на остатъци от гориво в някои от тръбите на двигателите на космическия кораб. Тези двигатели играят изключително важна роля, тъй като поддържат антената на космическия кораб насочена към Земята и позволяват на наземните екипи да комуникират с него.

Актуализацията на софтуера има за цел също така да отстрани повтаряща се неизправност, която доведе до временно затъмнение на "Вояджър 1" през август 2022 г.

В много отношения тези усилия са крайна мярка, тъй като инженерите на NASA изчерпват възможностите да изстискат повече живот от двата древни космически апарата.

"Всичко на двата космически апарата е на пълен минимум", казва Дод пред Ars. "Не са останали никакви резервни възможности. В някои случаи изключвахме неща, за да пестим енергия, само за да запазим инструментите включени."

Междувременно екипът се надява да завърши един важен, символичен етап, преди двата "Вояджър"-а окончателно да замлъкнат за последен път.

"Те преодоляха много проблеми, а инженерите бяха много умни в преодоляването на тези проблеми", добави Дод. "Мисля, че сега фокусът е да стигнем до 50 и да направим най-голямото парти, което можем".

Снимка: Unsplash

Виж още: 5 задължителни умения, ако искаш да овладееш изкуствения интелект

 

 

Тагове: