Олекотените е-колелета не са новост, но никое от тях не е дори близо до freicycle и неговите 6.8 кг. Моделът, сглобен от механика Денис Фрайбург, бе вписан в Книгата на рекордите Гинес като най-лекото електрическо колело.  

Инженерът работи по модела почти година като част от своята докторска дисертация. За основа той използва олекотена въглеродна рамка от спортното колело Merida Scultura, която тежи само 1 кг. За да запази олекотения модел, Фрайбург използва въглеродни нишки навсякъде където може, включително в педалите и спиците. Другите компоненти, чието тегло не може да бъде свалено, биват принтирани триизмерно.

За да отговори на пътните ограничения в Европа, моторът е ограничен до 250 вата, а максималната скорост до 25 км/ч. Изискванията на Гинес за батерия са колелото да има поне 137 W/h, за да се зачете рекордът. Батерията е скромна, но позволява пробег от 20 до 35 км.

Разбира се, това колело не може да се купи никъде, но „направи си сам“ характерът на проекта е повече от впечатляващ и дава надежда, че други ентусиасти или други компании могат да комерсиализират идеята. 

Снимка: Денис Фрайбург

Виж още: Защо Instagram пази цяла година уж изтрити снимки и съобщения?