Щатът Ню Йорк има сложна връзка с електрическите колела и скутери. Години наред те бяха забранявани или попадаха в неясна законова територия, но това най-сетне се промени. Щатът легализира тези удобни форми на алтернативен транспорт, след като през лятото на 2019 година той бе на крачка да го направи, но губернаторът Андрю Куомо наложи вето. Неговият аргумент бе, че в законите липсват ясни изисквания за безопасността на водачите и пешеходците, особено когато става въпрос за бързите е-колела.

Новите правила ще легализират както скутерите със скорост до 25 км/ч, така и по-бързите е-колела, които стигат до 40 км/ч. Все пак водачи под 18 години задължително ще трябва да носят каска.

Ролята на е-колелата и скутерите стана особено важна в последните седмици поради карантината в Ню Йорк. Сега те се използват за бързи доставки на жителите на многомилионния град.

Най-голяма обаче е печалбата за компаниите за споделено пътуване със скутери като Lime. За тях Ню Йорк беше апетитна хапка от години и те най-сетне ще могат да навлязат на този пазар.

Виж още: Автомобилната индустрия страда могъщо от ефекта на COVID-19