Открит е рядък извънредно екземпляр, който може би най-старият отпечатък на периодичната таблица на елементите, при разчистване на склад на Химическия факултет на шотландския университет в Сейнт Андрюс.

Германий, открит през 1886 г., дори не е включен в графиката.

Документът е намерен от д-р Алън Айткен сред лабораторни епруветки и реагенти от различно време, натрупани там, откакто факултетът се премества в нови помещения през 1968 година.

Таблицата е на хартия и изисква много деликатна работа, за да бъде запазена. Учените са изтупали внимателно прахта от нея, измили са документа и са закърпили различни разкъсвания и липсващи парченца. Сега таблицата се съхранява в среда със специален микроклимат.

Менделеев прави известното си откритие на периодичността на елементите през 1869 г. Намерената таблица е доста сходна, но не идентична с втората таблица на Менделеев от 1871 година.

С оглед на възрастта на таблицата и нейната уникалност находката се реставрира и консервира, за да бъде запазена за бъдещите поколения.

Учените предполагат, че това е единственият подобен документ в Европа, оцелял от този период. Докато не бъдат открити данни за други толкова ранни таблици, тази ще остане в историята като най-ранната позната версия на труда, който промени представата ни за химията завинаги.

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Тагове: