Преди 111 години "непотопяемият" "Титаник" потъва по време на първото си плаване и се спуска на дъното на океана. Събитието довежда до трагичния инцидент с 1500 загинали, както и до създаването на филм, спечелил много награди. Но има и още нещо, което разпалва любопитството, и това е безкрайното търсене на тайните му.

Мнозина са се отправили към мястото на последния му дом, за да разберат по-добре какво се е случило в онази фатална нощ. Въпреки това, откакто е открит през 1985 г., положението му под морето не позволява да се види голяма част от него. Тъмните води и коварните течения затрудняват интензивното проучване на района с машини.

С цел да сложат край на тези въпроси компанията за дълбоководно картографиране Magellan Ltd. и документалистите от Atlantic Productions се гмурнаха обратно и изплуваха с нови 3D сканирания на океанския лайнер, които показват как би изглеждал, ако условията позволяваха корабът да разкрие същността си.

Армия от роботизирани камери беше изпратена да изследва района през 2022 г., където корабът почива край бреговете на Нюфаундленд и Лабрадор, Канада. След това са създадени 700 000 изображения, които са съединени за да добием нова представа за тази легенда.

Герхард Зайферт, ръководител на данните за "Магелан", заяви пред Би Би Си, че получаването на изображенията е било предизвикателство, тъй като водата и теченията са представлявали проблем. Екипажът не е могъл да докосне или да се доближи до останките, за да предотврати по-нататъшни повреди.

Новите данни ни отвеждат право в останките, като на снимките се вижда ръждясалият кораб, лежащ на морското дъно, носът и кърмата му, които по проучвания са разделени, след като лайнерът се е разцепил на две при потъването си. Така че сега не само имаме по-ясна представа, но сканирането показва и невероятно дребни детайли на плавателния съд, включително сериен номер на едно от витлата.

Сканиранията изобразяват и места като голямото стълбище, статуи, метални конструкции и дори неотворени бутилки шампанско. Други лични вещи, като например обувки, са застинали в тази безлюдна пустош от ръжда и отломки, напомняйки на зрителите за живота, загубен в трагедията.

Първото дигитално сканиране на "Титаник" в пълен размер е създадено с помощта на дълбоководно картографиране. То осигурява уникален триизмерен изглед на целия кораб, като позволява той да бъде видян така, сякаш водата я няма.

Снимка: Unsplash/Magellan

Виж още: Джеймс Камерън призна, че все пак е имало възможност за алтернативен финал на "Титаник"