Софтуерният гигант Oracle е получил разрешения за изграждане на три малки модулни реактора (SMR), които да захранват нейния център за данни с изкуствен интелект. По време на разговора за тримесечните си приходи компанията заяви, че планира да ги използва за планирания център за данни за изкуствен интелект с капацитет от поне един гигават.

SMRs са миниатюрни реактори с размери, подобни на тези, които се използват на военни кораби като подводници и самолетоносачи. Тъй като обаче не се налага да бъдат изграждани в тясното пространство на военните кораби, SMR не е необходимо да бъдат адаптирани към нуждите на конкретен кораб. Това означава, че Oracle може да намери доставчик, който да ги произвежда масово за тях на по-ниска цена. Освен това модулният дизайн на SMR означава, че теоретично експлоатацията му би трябвало да е по-евтина, особено като се има предвид, че вече не е необходима огромна инфраструктура, която често се свързва с традиционните атомни електроцентрали.

Все още обаче остава въпросът дали околният район, в който Oracle планира да разположи своите SMR, би го позволил. В последно време атомните електроцентрали бяха заклеймени, особено след широко известните аварии в Чернобил и Фукушима, Япония. Освен това осигуряването на разрешителни за изграждане на SMR вероятно е различно от получаването на зелена светлина за експлоатацията им. Освен опасенията, свързани с безопасността, Oracle ще трябва да се справя и с въпросите на сигурността, особено ако ядреният материал попадне в неподходящи ръце, тъй като той е опасен.

Въпреки това Oracle вероятно ще стартира този проект. "Компанията разполага със 162 действащи и в процес на изграждане центрове за данни в облака по целия свят. Най-големият от тези центрове за данни е с мощност 800 мегавата и ще съдържа няколко акра от клъстери с графични процесори на Nvidia, способни да обучават най-големите модели на изкуствен интелект в света", казва основателят, изпълнителен председател и главен технически директор на Oracle Лари Елисън по време на разговора. "Скоро Oracle ще започне изграждането на центрове за данни, които са с мощност над един гигават."

При този огромен брой центрове за данни един от най-значимите разходи на Oracle вероятно е за електроенергия. Предвид глобалното затопляне и въглеродния отпечатък, за които много хора мислят, компанията трябва да намери икономични източници на зелена енергия - нещо, което SMR може да осигури.

Oracle не е първата компания, която се интересува от ядрена енергия, тъй като Microsoft започна да търси ключов ръководител за своята ядрена стратегия. Независимо от това именно Oracle е предприела следващата стъпка за получаване на разрешителни за строеж. Все още обаче не очаквайте да видите малки ядрени реактори, които да се появят в страната през следващата година. В края на краищата ще минат години, преди една ядрена електроцентрала, дори и малка, да се превърне от дупка в земята в напълно функционален източник на електроенергия.

Най-оптимистичните прогнози за това кога ще започне внедряването на SMR са в началото на 2030 г. - след около седем до десет години. Междувременно центровете за данни ще трябва да намерят други източници на енергия, за да захранват мечтите си за изкуствен интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов ИИ модел се научи как да симулира Super Mario Bros. от видеозаписи