Администрацията на Тръмп не е убедена, че заделените 10,7 млрд. долара за изследване на космоса в предложения бюджет за 2020 г., са достатъчни, за да поставят астронавтите на САЩ на Луната до 2024 г. Президентът внесе изменение в бюджета, което ще добави още 1,6 млрд. долара към сметката.

Администраторът на NASA Джим Бриденстийн характеризира допълнителното финансиране като "първоначална вноска", която ще финансира лунната система за кацане Orion, ракетата Space Launch System, "технологии за проучване" и роботизирани изследователи на полюсите на Луната.

Виж още: Мистериозната компания за мозъчни изследвания на Илон Мъск готви голям анонс

Измененият бюджет ще трябва да бъде одобрен от двете страни на Конгреса, преди той да може да влезе в сила. Дали това ще се случи, все още не е сигурно. Няма никаква гаранция, че възражения срещу бюджета няма да доведат до неговото забавяне или дори спиране в Камарата или в Сената, независимо дали те се отнасят до космически полети. В случая става въпрос за политически въпрос, който може да  унищожи лунните амбиции на администрацията.

Има и други въпроси без отговор относно финансирането. Не е сигурно дали това е еднократна сума или тя ще се пренесе в бъдещи години, а някои в Конгреса биха могли да оттеглят подкрепата си, ако това е намек за бъдещо увеличаване на разходите. Няма съмнение, че пътуването с екипаж до Луната ще бъде скъпо, макар че - докато целта е това да стане до 2024 г. - може да е трудно да се намалят разходите.